نمایشگر دسته ای مطالب
گرایش ها
گرایش ها
بیوتکنولوژی پزشکی
عرصه تولید دارو و واکسن، یافتن درمان برای بیماریهای ژنتیکی، تلاش برای یافتن درمان سرطان، پژوهش در زمینهی سلولهای بنیادی و... از مهم ترین مسائلی است که کشورها با آن مواجهاند. دارو و واکسن کالاهایی استراتژیک محسوب می شوند و خودکفایی در تولید آنها حاشیه امنی برای هر کشوری میباشد، به علاوه، دارو میتواند کالایی تجاری با سودآوری هنگفت نیز تلقی شود. در این رشته، علاوه بر دانشجویانی که برای کشف و ساخت داروهای جدید تلاش می کنند، دانشجویانی نیز در تلاشند که بتوانند داروهایی که هماکنون در کشور ساخته نمیشوند را به طور انبوه تولید کنند. همچنین بسیاری از دانشجویان این گرایش در مراکز بزرگ داروسازی ایران در حال فعالیت هستند.
بیوتکنولوژی کشاورزی
استفاده از علوم و تکنیک های مهندسی ژنتیک، نشانگرهای مولکولی و کشت بافت برای تغییر در گیاهان، حیوانات و میکرو ارگانسیم هوا، حوزه فعالیت بیوتکنولوژی کشاورزی است. یکی از توسعه یافته ترین شاخه های بیوتکنولوژی کشاورزی، اصلاح نباتات است که در آن صفات مطلوب از یک گیاه زراعی خاص، شناسایی و استخراج شده و به گیاهی کاملا جدید منتقل میشود. این محصولات ترنسژن دارای ویژگیهای مطلوبتری از جمله طعم بهتر، بوی مطبوعتر، سرعت رشد بالاتر، حجم محصول بیشتر، مواد مغذیتر و مقاوم به آفات و بیماریها هستند.
بیوتکنولوژی مولکولی
شناخت اجزای سازنده سلول ها و بخش های مختلف موجودات زنده، ژنتیک آن ها، مسیرهای متابولیکی و ... مسائل مهمی هستند که علم زیست شناسی به آن ها میپردازد.
در این گرایش، بیوتکنولوژیست میتواند با استفاده از دانش زیست شناسی و به کمک علوم دیگر، به تغییر اجزا زیستی و بهبود و یا حتی طراحی آنها پرداخته و محصولی تولید کند که پیش از آن در طبیعت وجود نداشته است. به عبارتی، بیوتکنولوژیست از دانش موجود استفاده میکند و سعی میکند که آن را گسترش دهد و یا به صورت کاربردی دربیاورد. این گرایش، پرمخاطب ترین گرایش بیوتکنولوژی است و کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی و دارویی، بهبود شرایط درمانی، نانوبیوتکنولوژی و … دارد.
بیوتکنولوژی میکروبی
بیوتکنولوژی میکروبی، استفاده از دانش میکروب شناسی برای تولید محصولات صنعتی در حجم انبوه است. این محصولات را میتوان در صنایع غذایی، کشاورزی و محصولات شیمیایی یافت.
میتوان با ایجاد جهش در میکروارگانیسم ها و یا مهندسی ژنتیک، بازدهی تولید محصولاتی از جمله ویتامین ها، آنزیم ها، اسیدهای آمینه، الکل ها و حلال ها را افزایش داد.
یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین کاربردهای بیوتکنولوژی میکروبی در صنایع غذایی، فرایند تخمیر توسط باکتریها و مخمرها است که انسانها در جهت تولید اتانول، نان، پنیر و ماست به کار می بستند.
فراورش زیستی
فراورش زیستی تلفیق مهندسی و علوم زیستی است. به عبارتی، این گرایش موجودات زنده را از دیدگاه مهندسی مورد مطالعه و بررسی قرار میدهد. از جمله فعالیت های مربوط به این گرایش، طراحی و ساخت بیوراکتورها و کیت های میکروفلوئیدیک بوده که به ترتیب با رشته های مهندسی شیمی و مهندسی مکانیک در ارتباط هستند. با استفاده از دانشی که در این زمینه به دست آورده میشود، میتوان دمای محیط رشد میکروارگانیسمها را تنظیم کرد و اکسیژن رسانی را در بهترین حالت قرار داد.