اخبار و رویدادها

دانشکده بیوتکنولوژی

رئیس دانشکده: دکتر محمد علی آموزگار
 
مقدمه
امروزه بهرهگیری از بیوتکنولوژی یک ضرورت تاریخی است و تسلط بر آن در حفظ مرزهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و در نتیجـــه، تأمین هـویت ملــی اجتناب ناپذیر اســـت. بیوتکنولوژی را مــیتوان به صورت کاربست همزمان علوم پایه و فنی، در جهت بهرهمندی از توانمندیهای نظامهای زیستی برای تولید محصولات و فرآوردههای متنوع دارویی، کشاورزی، موادغذایی و استفاده از قابلیتهای آنها به عنوان ابزارهای آنالیز تشخیص و نیز در جهت اتخاذ راهکارهای نوین درمان در پزشکی، توصیف نمود. بدین ترتیب بیوتکنولوژی توانسته است تحولی شگرف در حوزههای دارویی، درمانی، غذایی، کشاورزی و محیط زیست را برای جوامع برخوردار از آن به ارمغان آورد. بیوتکنولوژی دارای ماهیت چند رشتهای است (Multidisciplinary) است و توسعه آن مستلزم همکاری گرایشهای علمی مختلف و بهرهمندی از قابلیتهای علمی رشتههای علوم و بعضی از رشته های مهندسی در جهت دستیابی به فناوریهای زیستی است. بهرهگیری از بیوتکنولوژی برای کشور ما یک ضرورت است و تسلط بر آن در حفظ مرزهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و اعتلای هویت ملی، لازم میباشد. به همین دلیل در سیاستهای کلان اقتصادی و علم و فناوری کشور (مصوب مجلس شورای اسلامی) جزء اولویتها قرار گرفته است.
 
دستاوردهای پژوهشی دانشکده بیوتکنولوژی از ابتدای تأسیس تاکنون
  • دانشجوی نمونه کشوری در سال 1400 - ملیکا حاجی محمدی
  •  رتبه سوم بخش علوم پایه در مسابقه پایان‌نامه‌های سه‌دقیقه‌ای دانشگاه تهران سال ۱۴۰۰ - مریم بهرامی‌نسب
  • راهیابی به جمع چهارتیم برتر مرکز فناوری سامسونگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر سال ۱۴۰۰ - تیم Aizheimer، فاضل امیرواحدی
  • رتبه اول تیمی در مسابقه ره‌نشان زیست‌فناوری در پروژه تحلیل داده‌های ژنتیکی برای دامداری هوشمند سال ۱۴۰۰ - تیم Genovet، زهرا توکل همدانی و فاطمه حمیدی عبد آبادی
  • کسب رتبه اول تیمی در مسابقه ملی هکتون کووید 19 سال 1399 فاطمه اعتمادیان، زهرا توکل همدانی و ملیکا حاجی محمدی
  • کسب رتبه هفتم تیمی در مسابقه ملی ره زیست پلاس (کووید 19) سال 1399 – الهام آزادواری، فاطمه اعتمادیان، ملیکا حاجی محمدی و مریم ضیایی
  • رتبه برگزیده نهایی تیمی در سومین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان دانشگاه تهران سال 1398 – محمد حسین متالهی اردکانی
  • کسب رتبه چهارم تیمی در مسابقه ملی ره زیست 1 سال 1398 – سید سعید متقی
  • کسب رتبه دوم تیمی در مسابقه ملی ره زیست 1 سال 1398 – فاطمه اعتمادیان
  • کسب رتبه نهم المپیاد زیست شناسی دانشجویی سال 1398 – میلاد ریحانی
  • کسب رتبه هشتم المپیاد زیست­ شناسی دانشجویی سال 1396 امیر مطمئن
  • طرح پژوهشی برگزیده در بیست و ششمین چشنواره پژوهش دانشگاه تهران در سال 1396 - دکتر سید امیر مرعشی
  • دانشور زیست فناوری برتر سال 1396، تقدیر شده در دومین همایش بین المللی و دهمین همایش بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران - سامان حسینی نسب
  • برگزیده جشنواره جوان خوارزمی سال 1395 – دکتر بهناز بخشنده
  • پژوهشگر برتر جوان زیست­ فناوری در ششمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران و نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش، فناوری و فن‌بازار – دکتر صدیقه اسد
  • دانشجوی پژوهشگر نمونه دانشگاه تهران در مقطع دکتری در سال 1390- بهناز بخشنده
  • کسب عنوان محقق برتر گروه فناوری‌های نوین در جشنواره علوم پزشکی رازی در سال 1389 - احسان سیدجعفری
  • دانشجوی پژوهشگر نمونه دانشگاه تهران در مقطع دکترا در سال -  1385 سید امیر مرعشی

 

سایر دستاوردهای دانشجویان دانشکده تاکنون

  • رتبه دوم رشته تکواندو در جشنواره ورزشی دانشگاه تهران و کسب عنوان بااخلاق ترین بازیکن مسابقات سال 1397 – مهدی عبادی
  • رتبه اول رشته تکواندو در جشنواره ورزشی دانشگاه تهران سال 1398 مهدی عبادی
 
 

بیوتکنولوژی پزشکی

عرصه تولید دارو و واکسن، یافتن درمان برای بیماری‌های ژنتیکی، تلاش برای یافتن درمان سرطان، پژوهش در زمینه‌ی سلول‌های بنیادی و... از مهم ترین مسائلی است که کشورها با آن مواجه‌اند. دارو و واکسن کالاهایی استراتژیک محسوب می شوند و خودکفایی در تولید آن‌ها حاشیه امنی برای هر کشوری می‌باشد، به علاوه، دارو می‌تواند کالایی تجاری با سودآوری هنگفت نیز تلقی شود. در این رشته، علاوه بر دانشجویانی که برای کشف و ساخت داروهای جدید تلاش می کنند، دانشجویانی نیز در تلاشند که بتوانند داروهایی که هم‌اکنون در کشور ساخته نمی‌شوند را به طور انبوه تولید کنند. همچنین بسیاری از دانشجویان این گرایش در مراکز بزرگ داروسازی ایران در حال فعالیت هستند.

 

بیوتکنولوژی کشاورزی

استفاده از علوم و تکنیک های مهندسی ژنتیک، نشانگرهای مولکولی و کشت بافت برای تغییر در گیاهان، حیوانات و میکرو ارگانسیم هوا، حوزه فعالیت بیوتکنولوژی کشاورزی است. یکی از توسعه یافته ترین شاخه های بیوتکنولوژی کشاورزی، اصلاح نباتات است که در آن صفات مطلوب از یک گیاه زراعی خاص، شناسایی و استخراج شده و به گیاهی کاملا جدید منتقل میشود. این محصولات ترنسژن دارای ویژگی‌های مطلوب‌تری از جمله طعم بهتر، بوی مطبوع‌تر، سرعت رشد بالاتر، حجم محصول بیشتر، مواد مغذی‌تر و مقاوم به آفات و بیماری‌ها هستند.

 

بیوتکنولوژی مولکولی

شناخت اجزای سازنده سلول ها و بخش های مختلف موجودات زنده، ژنتیک آن ها، مسیرهای متابولیکی و ... مسائل مهمی هستند که علم زیست شناسی به آن ها می‌پردازد.

در این گرایش، بیوتکنولوژیست می‌تواند  با استفاده از دانش زیست شناسی و به کمک علوم دیگر، به تغییر اجزا زیستی و بهبود و یا حتی طراحی آنها پرداخته و محصولی تولید کند که پیش از آن در طبیعت وجود نداشته است. به عبارتی، بیوتکنولوژیست از دانش موجود استفاده میکند و سعی میکند که آن را گسترش دهد و یا به صورت کاربردی دربیاورد. این گرایش، پرمخاطب ترین گرایش بیوتکنولوژی است و کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی و دارویی، بهبود شرایط درمانی، نانوبیوتکنولوژی و دارد.

 

بیوتکنولوژی میکروبی

بیوتکنولوژی میکروبی، استفاده از دانش میکروب شناسی برای تولید محصولات صنعتی در حجم انبوه است. این محصولات را میتوان در صنایع غذایی، کشاورزی و محصولات شیمیایی یافت.

میتوان با ایجاد جهش در میکروارگانیسم ها و یا مهندسی ژنتیک، بازدهی تولید محصولاتی از جمله ویتامین ها، آنزیم ها، اسیدهای آمینه، الکل ها و حلال ها را افزایش داد.

یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین کاربردهای بیوتکنولوژی میکروبی در صنایع غذایی، فرایند تخمیر توسط باکتری‌ها و مخمرها است که انسان‌ها در جهت تولید اتانول، نان،‌ پنیر و ماست به کار می بستند.

 

فراورش زیستی

فراورش زیستی تلفیق مهندسی و علوم زیستی است. به عبارتی، این گرایش موجودات زنده را از دیدگاه مهندسی مورد مطالعه و بررسی قرار می‌دهد. از جمله فعالیت های مربوط به این گرایش، طراحی و ساخت بیوراکتورها و کیت های میکروفلوئیدیک بوده که به ترتیب با رشته های مهندسی شیمی و مهندسی مکانیک در ارتباط هستند. با استفاده از دانشی که در این زمینه به دست آورده می‌شود، می‌توان دمای محیط رشد میکروارگانیسم‌ها را تنظیم کرد و اکسیژن رسانی را در بهترین حالت قرار داد.

آزمایشگاه آموزشی

آزمایشگاه آموزشی گروه که در طبقه همکف قرار گرفته است، مجهز به هود شیمیایی و زیستی است و برای تدریس دروس آزمایشگاهی دانشجویان مرحله اول استفاده می­شود.

 

آیین نامه رشته دکتری پیوسته بیوتکنولوژی

 

سایت

سایت گروه در طبقه دوم ساختمان قرار گرفته و دارای 5 کامپیوتر فعال است. دانشجویان میتوانند از رایانه‌های موجود در سایت در تمام ساعات اداری استفاده کنند.

 

کتابخانه

با تلاش های انجمن علمی بیوتکنولوژی در سال ۹۷ یک کمد کتابخانه اختصاصی برای کتاب‌هایی که بیشتر مورد استفاده دانشجویان بیوتکنولوژی هستند،‌ تهیه شد. طی دو سال،‌ کتابخانه با کتاب‌ها و جزوه‌ی اهدایی دانشجویان تکمیل و لیستی از کتاب ها و سایر محتواهای درسی تهیه شده است.

 

فضاهای پژوهشی 

 

آزمایشگاه ها

 

آزمایشگاه آموزشی بیوتکنولوژی

------

2

آزمایشگاه زیست فناوری پزشکی پیشرفته

دکتر بهناز بخشنده

3

آزمایشگاه ژنتیک مولکولی

دکتر صدیقه اسد

4

آزمایشگاه مهندسی شیمی و فراورش زیستی

دکتر علی بزرگ

  •  

 

  •  

 

 

​​​​​​

گسترش و نهادینه نمودن بیوتکنولوژی به عنوان یک ضرورت ملی در دهه 70 مورد توجه قرار گرفت. از سیاست‌های همسو با رویکرد مزبور، برنامه‌ریزی به‌منظور تربیت نیروهای متخصص کارآمد در گرایش‌های مختلف بیوتکنولوژی بوده است. این حرکت در قالب برنامه دوره دکتری پیوسته بیوتکنولوژی برای دانشجویان سرآمد نظام آموزش و پرورش متوسطه، در سال 1374به تصویب رسید. در این راستا و با علم به دو ویژگی این دوره شامل: پیوستگی فرآیند آموزش بعد از دیپلم متوسطه تا مرحله دکتری و شمول قلمرو آموزشی برای حوزه‌های مختلف علوم پایه و فنــی- مهندسـی؛ برنامه‌ریزی نظام آموزشــــی دوره، تعیین واحدهـای درســــی و تعیین سرفصل‌های مربوطه صورت پذیرفت. این برنامه در اردیبهشت سال 1377 به تصویب شورای هدایت استعدادهای درخشان رسید و با توجه به نقش و جایگاه محوری دانشگاه تهران، جهت اجرا به دانشکده علوم دانشگاه تهران ابلاغ گردید. بدین ترتیب اولین پذیرش دانشجو در این رشته در مهرماه سال 1378 تحقق یافت. بر اساس آیین‌نامه مصوب، دوره دکتری پیوسته بیوتکنولوژی دارای سه مرحله؛ مرحله اول (معادل کارشناسی)، مرحله دوم (معادل کارشناسی ارشد) و مرحله سوم (معادل دکتری تخصصی) می‌باشد و دانشجویان می‌توانند در یکی از پنج گرایش : بیوتکنولوژی فراورش زیستی، بیوتکنولوژی میکروبی/محیطی، بیوتکنولوژی مولکولی، بیوتکنولوژی پزشکی و بیوتکنولوژی کشاورزی ادامه تحصیل دهند.

ازجمله ویژگی‌های منحصر به فرد رشته دکتری پیوسته بیوتکنولوژی می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد: 

دارای ماهیت چند رشته‌ای است؛ توسعه بیوتکنولوژی مستلزم همگرایی گرایش‌های علمی مختلف و بهره‌مندی از قابلیت‌های علمی رشته‌های مختلف در جهت تولید دانش فنی مورد نیاز برای فرآیندهای تولیدی است؛

وابستگی مستمر و جدی به امر تحقیق و پژوهش دارد

مستلزم برقراری شبکه قوی ارتباطی است، به منظور تحقق اهداف عینی در زمینه‌های بیوتکنولوژی، برقراری روابط تخصصی بین مؤسسات علوم پایه و مهندسی از یک‌سو و شرکت‌های دانش بنیان از سوی دیگر ضروری است.

در رشته دکترای پیوسته بیوتکنولوژی پذیرش دانشجویان بر اساس آئین نامه این رشته از میان دارندگان مدالهای طلای جهانی و کشوری المپیادهای دانشآموزی و نفرات برتر کنکور سراسری از هر دو رشته تجربی و ریاضی صورت میگیرد.

پذیرش نهایی دانشجو بعد از مصاحبه و گزینش علمی از میان متقاضیان انجام میپذیرد. هر ساله به طور متوسط تعداد 12 نفر در این رشته پذیرفته می شوند و تاکنون ۲۱ دوره دانشجو پذیرش شده است.

شایان ذکر است که دانشجویان این دوره پتانسیل اخذ پذیرش از مطرحترین دانشگاه های جهان را دارند.

 

معرفی انجمن

این انجمن در سال 78 توسط جمعی از دانشجویان دوره دکتری پیوسته بیوتکنولوژی تشکیل شد و از بدو تاسیس خود با فعالیت های آموزشی و ترویجی علمی گام های موثری در جهت توانمندسازی، هم‌افزایی و توسعه نقش آفرینی دانشجویان این دوره برداشته و موجب پویایی و نشاط در گروه شده است.

علاوه بر فعالیت‌های آموزشی و ترویجی مانند برگزاری کارگاه‌های آموزشی، بازدیدهای علمی، برگزاری دو دوره همایش ملی و دو دوره همایش بین‌المللی دانشجویی بیوتکنولوژی و دو دوره همایش بین‌المللی سمینارهای زمستانه بیوتکنولوژی با حضور محققان برجسته از کشورهای مختلفی نظیر آمریکا، استرالیا و سوئیس از وجوه تمایز این انجمن با سایر انجمن‌های علمی دانشجویی است.

 

اعضای انجمن سال 00-01

استاد مشاور: دکتر علی بزرگ 

دبیر انجمن: دل‌آرا جندقی کرمانی‌پور

نائب دبیر: فاضل امیرواحدی 

اعضای شورای مرکزی: امیررضا موسوی مجد، زهرا براتی، محمدعلی شارعی، سینا گاراژیان 


 

 

 

اعضای انجمن سال 99-00

استاد مشاور: دکتر علی بزرگ

دبیر انجمن: ملیکا حاجی محمدی

نائب دبیر: دل آرا جندقی کرمانی پور

اعضای شورای مرکزی: محمدمهدی فضل خانی، فریبا قربانی، رهام یعقوبی

اعضای همکار: زهرا توکل همدانی، سینا گاراژیان

 

اعضای انجمن سال 98-99

استاد مشاور: دکتر علی بزرگ

دبیر انجمن: ملیکا حاجی‌محمدی

اعضای شورای مرکزی: یاسمن اسعدی، زهرا توکل همدانی،‌ فاطمه احمدی و سجاد قربانعلی دولابی

اعضای همکار: سید سعید متقی، فریبا قربانی

 

برخی از دستاوردهای انجمن در سال­های اخیر

  • مقام سوم جشنواره روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، دانشگاه تهران - سال 1397 (به صورت مشترک با سایر انجمنهای علمی پردیس علوم)
  • اولین عضو دانشجویی پذیرفته شده و مسئول بخش دانشجویی اتحادیه انجمن های علوم زیستی ایران (FIrBS)
  • انجمن شایسته تقدیر در بخش آموزش در دومین جشنواره فرهنگ دانشگاه تهران - سال 1398  
  • رتبه اول در بخش ویژه در سیزدهمین جشنواره بین المللی حرکت - سال 1399
  • انجمن برگزیده در بخش انجمن برتر در سیزدهمین جشنواره حرکت دانشگاهی - سال 1399
  • انجمن برگزیده در بخش ویژه در سیزدهمین جشنواره حرکت دانشگاهی - سال 1399
  • انجمن شایسته تقدیر در بخش فعالیت خلاقانه در سومین جشنواره فرهنگ دانشگاه تهران - 1400

     

فعالیتهای انجمن

 

ارتباط با انجمن

ایمیل انجمن: utbiotechassociation@gmail.com

کانال انجمن: @UT_Biotech

ارتباط با گروه

شماره تماس با تمامی واحدها، اعضای هیأت علمی و کارکنان دانشکده بیوتکنولوژی شماره زیر می باشد. 

 66491622

66413835

 

ردیف

عنوان برنامه

مسئول هسته

گروه آموزشی

مشخصات اعضای هیأت علمی عضو هسته پژوهشی

۱

ژئومیکس و پزشکی دقیق

محمد علی شیخ بیگ گوهرریزی

بیوتکنولوژی پزشکی

محمدعلی شیخ بیگ گوهرریزی، مقداد یگانه

۲

مهندسی زیستی بر پایه سلول و بافت

بهناز بخشنده

بیوتکنولوژی پزشکی

بهناز بخشنده، احسان سید جعفری اولیایی نژاد