بزرگداشت مقام معلم و سومین جشنواره پژوهش کمیسیون علوم پایه در دانشکدگان علوم برگزار شد

20 05 2026 15:14

کد خبر : 223684881

تعداد بازدید : 2298

به گزارش روابط عمومی دانشکدگان علوم، مراسم بزرگداشت روز معلم و سومین جشنوارۀ پژوهش کمیسیون علوم پایه با حضور استادان، هیئت رئیسه دانشکدگان و معاونان دانشگاه تهران، مورخ 1405/2/28 در تالار علامه امینی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه برگزار شد.

در این مراسم، که به همت دانشکدگان علوم و بنیاد علم و فناوری جمیلی برگزار گردید، دکتر عباسی، معاون پژوهشی دانشکدگان علوم و دبیر علمی جشنواره ضمن تبریک روز معلم و تجلیل ازمقام استاد و تشکر از حضور هیات رئیسه دانشگاه و دانشکدگان و اساتید حاضر، به موضوع پژوهش و اهمیت آن در کشور اشاره کردند و ارائه توضیحاتی در خصوص چگونگی انتخاب برگزیدگان پژوهشگران برجسته و سرآمدان آموزشی پرداختند. 

در ادامه دکتر یاسر عبدی، رییس دانشکدگان علوم ضمن عرض خیرمقدم به حضار و تبریک روز معلم و تشکر از بنیاد علم و فناوری جمیلی در جهت برگزاری این جشنواره، از تلاش های همکاران گرامی در طول سال گذشته به رغم مشکلات بسیار، قدردانی نمودند.

رئیس دانشکدگان علوم به موضوع پژوهش و فناوری در ارتباط با صنعت، که یک نوع ضرورت می باشد اشاره نمودند که ارتباط دانشگاه و صنعت فرآیندی است که در طول زمان شکل می‌گیرد و برگرفته از نیازها و ضرورت‌های ملی در دوره‌های زمانی مختلف، سمت و سو و اهداف کاربردی مرتبط با آن تعیین می‌شود، ارتباط صحیح و مؤثر دانشگاه و صنعت می‌تواند موجب افزایش نوآوری و انتقال دانش و تکنولوژی گردد. دنیای امروز بر پایه نوآوری و خلاقیت و استفاده از دانش استوار بوده و بزرگترین سرمایه‌های یک بنگاه اقتصادی، منابع انسانی یا نیروهای اهل فکر، یادگیرنده و خلّاق هستند. کشورهایی که میزان تعامل بیشتری بین جامعه علمی و جامعه صنعتی خود ایجاد کرده‌اند، در تطبیق با این تغییرات، قادرند موفقیت بیشتری را کسب کنند.

سخنران بعدی مراسم، دکتر منوچهر مرادی سبزوار معاون پژوهشی دانشگاه تهران بودند. با بیان اینکه در سال‌های اخیر روند انتشارات این دانشگاه نزولی بوده، برنامه این دانشگاه را برای بهبود رتبه دانشگاه تشریح کردند. دکتر منوچهر مرادی سبزوار در مورد اهمیت رتبه دانشگاه در عرصه بین‌المللی گفت: موضوع رتبه‌بندی موافقان و مخالفانی دارد، اما رتبه‌بندی در عرصه بین‌المللی با اعتبار دانشگاه پیوند خورده است.

وی اظهار کرد: در رتبه‌بندی‌ها موارد مختلفی موثر است، اما بخش عمده آن‌ها با پژوهش و مقالات دانشگاه مرتبط است. مجموعه‌ای از شاخص‌ها و آیتم‌ها وجود دارد که ما در این حوزه شناسایی کرده‌ایم تا ببینیم برای افزایش اعتبار دانشگاه در هر بخش چه اقداماتی می‌توان انجام داد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به روند نزولی انتشارات علمی در این دانشگاه، گفت: متأسفانه نمودار انتشارات دانشگاه نشان می‌دهد که از سال ۲۰۲۱ روند نزولی در دانشگاه آغاز شده و این افت تا سال ۲۰۲۴ ادامه داشته است. طبیعتاً این وضعیت تا سال ۲۰۲۵ نیز ادامه می‌یابد. امیدواریم امسال و سال آینده این روند تغییر کند و مسیر صعودی جدیدی شکل بگیرد.

وی ادامه داد: در این راستا بنیاد علم با اجرای طرح «جهش» از تعدادی دانشگاه حمایت می‌کند تا مقالات این دانشگاه‌ها از نظر کمی و کیفی بهبود پیدا کند. برای مثال مواردی همچون انتشار کتاب‌های بین‌المللی، انتشار مقاله در نشریات ۱۰ درصد و یک درصد معتبر دنیا، انتشار مقاله در نیچر و ساینس و ... مشمول این حمایت‌ها خواهد شد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران خاطر نشان کرد: در برخی حوزه‌ها مانند علوم پایه، فنی و کشاورزی به دلیل ماهیت، عملکرد و ظرفیت بسیار خوبی وجود دارد. اما متأسفانه در علوم انسانی تا حدی با کمبود مواجه هستیم. به همین دلیل، به دنبال این هستیم که بتوانیم برای حوزه علوم انسانی نیز مشوق‌هایی تعریف کنیم.
وی تاکید کرد: این مشوق‌ها متفاوت از گرنت و مزایای معمول هستند و به‌محض تصویب، پرداخت آن‌ها انجام خواهد شد. 

به گفته مرادی سبزوار؛ تشویق اساتید ۵ درصد برتر که سال گذشته انجام شده بود، امسال نیز در سطح دانشکده‌ها انجام خواهد شد.

معاون پژوهشی دانشگاه تهران تشویق PCT را نیز یکی دیگر از محورهای حمایت‌ها دانست و گفت: PCT یک اعلام اولیه پتنت در سطح بین‌المللی است که کمک می‌کند شرکت‌ها و افراد علاقه‌مند برای سرمایه‌گذاری اولیه وارد عمل شوند و نسبت به ثبت پتنت بین‌المللی هزینه بسیار کم‌تری دارد. هزینه PCT حدود ۱۰ میلیون تومان برآورد می‌شود، در صورتی که اگر بخواهیم پتنت را در سطح بین‌المللی ثبت کنیم، هزینه آن می‌تواند تا حدود ۱۰ هزار دلار برسد.

وی حمایت از همکاری مشترک با دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران را نیز یکی دیگر از محورهای حمایت عنوان کرد و گفت: به‌طور مشخص در حوزه دانشگاه علوم پزشکی، ما ۱۰ پروژه مشترک را تعریف کرده‌ایم. در این همکاری، دانشگاه تهران ۵ میلیارد تومان و دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز ۵ میلیارد تومان حمایت مالی خواهد داشت. همچنین، ۱۰ تا ۲۰ مطالعه صنعتی با حمایت بنیاد مستضعفان در حال اجرا است که مدت زمان آن‌ها ۶ ماهه است و قابلیت اجرای ۳ ماهه نیز دارند.

مرادی سبزوار افزود: این موقعیت‌ها فرصت بسیار خوبی محسوب می‌شوند. هدف از این فرصت‌های مطالعاتی، بررسی مسائل روز صنعت پزشکی و ایجاد امکان فعالیت برای اساتید داخل و خارج دانشگاه است.

وی در مورد تأمین بودجه و اولویت‌های پژوهشی دانشگاه گفت: یکی دیگر از نکات مهم در طرح امسال، مربوط به تأمین بودجه است. اگرچه هدف ما پیشبرد طرح‌هاست و بودجه‌ای نیز اختصاص یافته است، اما بودجه تخصیص‌یافته ممکن است با قطعیت همراه نباشد.

سپس مهندس ابراهیم جمیلی، رئیس هیأت امنای بنیاد علم و فناوری جمیلی دیگر سخنران این نشست بود. وی با تبریک روز معلم به تمامی حاضرین ، در سخنانی گفت: درجشنواره فقط به دنبال معرفی استادان و دانشجویان برگزیده نیستیم. هدف جشنواره این است که ایده‌پردازان را کشف کند، به جامعه بشناساند و به دنبال این است که چگونه می‌توان پل ارتباطی بین علوم پایه و مسئولان و تصمیم‌سازان برقرار کند.

رئیس هیأت امنای بنیاد جمیلی تصریح کرد: برای بین‌المللی کردن این جشنواره می‌توان ضمن برقراری ارتباط با اساتید و دانشجویان، از نقطه نظرات آنها در برگزاری جشنواره‌های بین‌المللی علوم پایه، استفاده کرد. وی تاکید کرد: باید تلاش کنیم جزو  کشورهایی باشیم که علوم پایه مطرح دارند و به رتبه قابل قبولی در این زمینه برسیم. مهندس جمیلی در پایان گفت: باید با رعایت استانداردها رتبه علمی جشنواره را بالا ببریم و در جوانان ذوق و شوق و انگیزه ایجاد  کنیم که راه موفقیت را با تکیه بر آگاهی، سخت کوشی و یادگرفتن از شکست‌ها در پیش بگیریم. و همگان دست به دست یکدیگر برای آینده ایران عزیز، ایران پرنشاط و ایران پر غرور گام برداریم.

سپس دکتر روحانی به عنوان استاد پیشکسوت دانشکده زیست شناسی به عنوان آخرین سخنران برنامه بودند که ضمن تبریک روز معلم به همه حاضرین در این مراسم با بیان خاطرات و خواندن شعر به اساتید جوان و نگه داشتن مقام والای معلم را توصیه نمودند و اعضای هیات علمی را به اهتمام در امر آموزش و پژوهش تشویق نمودند.  

همچنین در این مراسم کلیپی از برگزاری مراسم روز معلم در سال‌های گذشته پخش شد.

بخش پایانی مراسم به اهدای جوایز جشنواره پژوهشی کمیسیون علوم پایه به برگزیدگان جشنواره اختصاص یافت. برگزیدگان، جوایز خود را از دکتر عبدی رییس کمیسیون علوم پایه و رییس دانشکدگان علوم، دکتر مقاری معاون اداری و مالی دانشگاه، دکتر حاتمی رئیس موسسه ژئوفیزیک، دکتر موسوی موحدی رئیس مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، دکتر عباسی معاون پژوهشی دانشکدگان علوم، دکتر چشمی معاون دانشجویی و فرهنگی دانشکدگان علوم، دکتر سعیدی معاون اداری و مالی دانشکدگان علوم، دکتر سلمکی معاون آموزشی دانشکدگان علوم و دکتر شادی جمیلی به نمایندگی از بنیاد علم و فناوری جمیلی دریافت کردند. در این ضیافت اختتامیه، در بخش پژوهشگران برجسته از دکتر علیرضا محب‌الحجه (از موسسه ژئوفیزیک)، دکتر شاهین زارع مبارکه (از دانشکده زیست شناسی)، دکتر فاطمه شجاعی باغینی (از دانشکده فیزیک)، دکتر سپیده خوئی (از دانشکدۀ شیمی)، دکتر رضا یوسفی (از مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک)، دکترعلی محمد رجبی (از دانشکده زمین شناسی)، دکتر صدیقه اسد (از دانشکده بیوتکنولوژی )، دکتر هدیه ساجدی (از دانشکده ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر) و دکتر بهناز بخشنده (از دانشکده بیوتکنولوژی) و همچنین در بخش سرآمدان آموزشی از دکتر شاهرخ صفریان (از دانشکده زیست شناسی) و دکتر غلامرضا رکنی لموکی (از دانشکده ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر) مورد تقدیر قرار گرفتند.

این مراسم باشکوه با گرفتن عکس گروهی یادگاری و ضیافت ناهار در باشگاه دانشگاه خاتمه پذیرفت.


 


 


 


 


 


 


 


​​​​​​​