تاریخچه

رشته زمین شناسی از سال 1307 هجری شمسی در دارالمعلمین همراه با سایر رشته‌های علوم تدریس شد و از سال 1313هجری شمسی به همراه رشته زیست شناسی تحت عنوان رشته طبیعی در دانشکده علوم پایه شکل گرفت. از سال 1338 گروه زمین شناسی مستقل شد و در سال 1384 در پی تغییر ساختار دانشگاه تهران، دانشکده زمین شناسی در قالب پردیس علوم تجدید سازمان یافت.

این دانشکده در حال حاضر در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو می‌پذیرد. مقطع کارشناسی ارشد شامل رشته‌های پترولوژی، رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، چینه نگاری و فسیل شناسی، زمین شناسی نفت، زمین شناسی اقتصادی و زمین شناسی مهندسی است. مقطع دکتری شامل رشته‌های پترولوژی، رسوب شناسی و سنگ شناسی رسوبی، چینه نگاری و زمین شناسی مهندسی می‌باشد.

زمین شناسی، علمی است که به بررسی و شناخت پدیده‌‌های زمین می‌پردازد و در آن منشأ تاریخ و ساختمان زمین، مواد متشکله آن، منابع طبیعی موجود در آن (فلزی، غیرفلزی، انرژی، آب و منابع زیرزمینی) و تغییر و تحولاتی که در طول زمان در آن پدید آمده است، مورد مطالعه قرار می‌گیرند. مطالعات زمین شناسی در زمینه‌های اکتشاف نفت، استخراج معادن، سدسازی، جاده سازی، پل سازی، پروژه های ساختمانی، مواد خام مورد نیاز صنایع و دستیابی به منابع طبیعی اهمیت دارد.

دانش آموختگان این گروه قادرند در امور اکتشاف نفت و گاز و معادن مشغول کار شوند، نقشه‌های زمین شناسی و معدنی را تهیه و تفسیر کنند، کارآیی لازم را جهت همکاری با گروه‌های اکتشاف و بهره برداری از منابع آب‌ های زیرزمینی دارند و می‌توانند در عملیات صحرایی و پروژه‌های ژئوتکنیکی همکاری داشته باشند.

فارغ‌التحصیلان این رشته معمولا در وزارتخانه‌‌های نفت، صنایع و معادن، نیرو، جهادکشاورزی و سازمان‌های تابعه آنها مشغول به‌کار می‌شوند. همچنین بررسی بسیاری از معضلات زیست محیطی و برنامه‌ریزی توسعه پایدار به کمک زمین‌شناسان صورت می‌گیرد.