museum - موزه-زمین-شناسی - دانشکده زمین شناسی
موزه زمین شناسی شهید زراستوند
موزه زمین شناسی شهید زراستوند دانشگاه تهران، قدیمی ترین موزه علمی زمین شناسی است که پایه گذاری آن به دههی 1320 بر میگردد. از زمان تأسیس رشته علوم طبیعی در سال 1317 در دانشگاه تهران، اساتید وقت از جمله مرحوم دکتر یدالله سحابی و دکتر فریدون فرشاد و سایر همکاران خود، با گردآوری نمونه های مختلف سنگی- فسیلی ایران زمین و خرید تعدادی از نمونهها از خارج از کشور بنیان موزه زمین شناسی دانشگاه تهران را بنا نهادند. از آن به بعد تاکنون جمع آوری نمونهها توسط اساتید دیگر و دانشجویان تحصیلات تکمیلی به مرور بر غنای علمی این موزه افزوده و دائماً در حال تکمیل و افزایش میباشد.
با توجه به تنوع بسیار زیاد سنگ شناسی ایران زمین و بیرونزدگیهای خوب آن، بسیاری از محققین دانشگاههای دیگر دنیا از زمان تاسیس رشته زمین شناسی دانشگاه تهران و پس از شکل گیری سازمان زمین شناسی کشور تاکنون تحقیقات بسیار زیادی را در نقاط مختلف ایران زمین انجام داده اند که بخشی از نتایج آن به مرور در موزه زمین شناسی دانشگاه تهران گردآوری شده است.
موزه زمین شناسی دانشگاه تهران دارای بیش از یکصد هزار نمونه های بسیار زیبای سنگی-کانی- فسیلی است که در دو بخش مجزا در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است:
- موزه تحقیقاتی: که شامل مجموعه های بسیار جالب و جذاب علمی از نقاط مختلف ایران زمین و سایر نقاط دنیاست که مورد عنایت و علاقه محققین زمین شناسی ایران و جهان میباشد. این نمونهها در محل کنونی موزه قرار گرفته و شامل مجموعههای زیر میباشد.
- مجموعهی کانیها: شامل کانیهای سیلیکاته- اکسیدها – کربناتها- سولفیدها-سولفاتها- هالیدها و عناصر طبیعی خالص میباشد.
- مجموعه سنگهای آذرین: که شامل تمامی انواع مختلف سنگهای آذرین اسیدی-متوسط-بازی و فوق بازی میگردد.
- مجموعههای رسوبی: که شامل تمامی انواع سنگهای رسوبی آواری- شیمیایی و بیوشیمیایی و همچنین ساختهای مختلف رسوبی میشود.
- مجموعه سنگهای دگرگونی: که شامل تمامی انواع سنگهای دگرگونی در رخسارههای مختلف دگرگونی میگردد.
- مجموعه فسیلی: که شامل انواع مختلف فسیلهای جانوری مهره داران و بی مهرگان و فسیلهای گیاهی میشود.
- مجموعه ساختهای مختلف زمین شناسی: که شامل انواع چینها و گسلهای گوناگون میباشد.
- مجموعه مولاژهای مختلف فسیلی و بلوری.
- علاوه بر مجموعه های فوق الذکر دو نمونه ارزشمند از سنگهای کره ماه نیز جزء بخشهای جذاب این موزه است.
2. موزهی آموزشی: شامل مجموعه های مختلف سنگی- فسیلی ایران زمین است که در راهروهای دانشکده و آزمایشگاهها متمرکز بوده و مورد استفاده دانشجویان و سایر اقشار جامعه میباشد.