پیوند جلسه: Vroom.ut.ac.ir/chemistry2

چکیده:

  یکی از معضلات اصلی و بزرگ امروز بشریت مسئله وجود باقیمانده­های آنتی­بیوتیک­ها در مواد غذایی مصرفی روزانه است، که باعث بروز مشکلات فراوانی من جمله مقاومت باکتریایی، کاهش اثر درمانی آنتی بیوتیک­ها و بوجود آمدن آلرژی­ها می­شود از این رو  تعیین مقدار آنتی بیوتیک­ها به­صورت هم زمان در فرآورده­های دامی همواره حائز اهمیت بوده است.

در این مطالعه، طراحی و ساخت حسگر فلورسانسی مبتنی برنشر نانوخوشه دو فلزی طلا و نقره برای تعیین هم­زمان آنتی بیوتیک­­های تتراسایکلین، آمپی سیلین وسولفاستامید در شیر با استفاده از تکنیک تفکیک منحنی چند متغیره- حداقل مربعات متناوب (MCR-ALS) برای تجزیه و تحلیل مجموعه داده‌های روش ماتریس فلورسانس تحریک-نشر (EEFM)  تقویت‌شده جهت کمی سازی سیستم‌های چند جزئی در حضور تداخل با همپوشانی طیفی  اجرا شد .با استفاده از این حسگر، آمپی سیلین، تتراسایکلین وسولفاستامید به ترتیب در محدوده­خطی 5 تا 5000 نانوگرم بر میلی لیتر،50تا 5000 نانوگرم بر میلی لیتر و 50تا 5000 نانوگرم بر میلی لیتر تعیین مقدار شدند.

مقادیر محاسبه شده حد تشخیص بین 14.6 – 1.4 نانوگرم بر میلی لیتر با انحراف استاندارد نسبی کمتر از 4.9٪بدست آمد.  نتایج به‌دست‌آمده نشان می‌دهد که روش EEMF/MCR-ALS با استفاده از کاوشگر فلورسانسی طلا-نقره، یک ابزار قدرتمند برای کمی سازی هم­زمان تتراسایکلین، آمپی سیلین و سولفوستامید در ماتریس‌های پیچیده و طیف‌های دارای هم­پوشانی است.

حسگر پیشنهاد شده حساس، سریع ،گزینش پذیر و ساده بوده و می­تواند به منظور روشی قابل اعتماد برای تجزیه و تحلیل استفاده شود