حوزه معاونت پژوهشی و فناوری دانشکدگان از بخشهای زیر تشکیل شده است:
مدیریت امور پژوهشی دانشکدگان علوم
مسئولیت همگرا نمودن نیروهای پژوهشی دانشگاه، اعم از اعضای هیأت علمی و دانشجویان، تدارک، پشتیبانی و نظارت بر فعالیتهای پژوهشی دانشکدگان بر عهده این بخش است. این اداره با توجه به انگیزههای نیروهای پژوهشی و زمینههای فراهم شده توسط قوانین و مقررات آموزشی و مالی و اداری، فعالیتهای پژوهشی را در قالب طرح اعتبار پژوهشی اعضاء هیأت علمی و دانشجویی در مقاطع مختلف تحصیلی حمایت مینماید، همچنین بر خدمات رسانی آزمایشگاههای پژوهشی دانشکدهها و تشویق انتشارات علمی نظارت میکند. لذا وظایف عمده این اداره کل را میتوان به صورت زیر خلاصه نمود:
- جمعآوری، ساماندهی و ارائه اطلاعات فعالیتهای مختلف پژوهشی دانشکدگان
- تدوین و بازنگری مقررات و اجرای کامل طرح اعتبار پژوهشی اعضای هیأت علمی
- اجرای دوره پژوهشی پسا دکتری از پذیرش داوطلب تا اتمام دوره
- تنظیم قرارداد، نظارت بر اجرا و تأیید انجام کار طرحهای پژوهشی ویژه دانشکدگان
- حمایت از اجرای پروژههای دانشجویی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای دانشکدگان
- نظارت بر خدماترسانی و بررسی وضعیت تجهیزاتی آزمایشگاههای پژوهشی دانشکدهها
- تدوین و اجرای مقررات لازم جهت تشویق انتشار کتاب و مقالات علمی توسط اعضاء هیأت علمی و دانشجویان دانشکدگان
رئیس اداره خدمات پژوهشی: | معصومه قدرتی |
تسهیل همکاریهای علمی و بینالمللی دانشکدگان
بخش همکاریهای علمی و بینالمللی دانشکدگان، در یک نگاه عهدهدار امور مرتبط با ارتباطات علمی دانشکدگان، اعضاء هیأت علمی و دانشجویان با داخل و خارج کشور است. سفرهای اعضاء هیأت علمی و دانشجویان به خارج از کشور جهت فرصت مطالعاتی یا شرکت در کنفرانسها، عقد تفاهمنامههای همکاری با نهادهای علمی داخل و خارج کشور، برگزاری کنفرانس در دانشگاه، امور دانشجویان خارجی شاغل در دانشگاه، و ارائه خدمات ویراستاری مقالات انگلیسی از جمله امورتحت نظر این اداره است. لذا اهم وظایف این اداره را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- هماهنگی و برگزاری ملاقاتهای علمی تیمهای خارجی با مدیریت دانشکدگان، مذاکره و تدوین تفاهمنامهها و میزبانی میهمانان خارجی دانشکدگان
- انجام امـور اجــرائی فرصـــت مطالعاتــی اعضای هیأت علمی و ارزیابی گزارش فرصت مطالعاتی
- پیگیری امور و نظارت بر اجرای امور مربوط به اســتفاده اعضـــاء هیأت علمی مربی برای استفاده از بورس تحصیلی جهت ادامه تحصیل
- انجام امور مربوط به دوره تحقیقاتی دانشجویان دکترا در خارج کشور
- امور مربوط به پذیرش دانشجویان غیرایرانی در دانشکدگان
- انجام امور مربوط به ثبت نام و سفر اعضاء هیأت علمی و دانشجویان جهت شرکت در کنفرانسهای علمی
- نظارت بر دریافت گزارش نهائی و ارزیابی کنفرانسهای برگزار شده در دانشکدگان
- ارائه خدمات ویراستاری زبان انگلیسی در نگارش مقالات علمی جهت دانشجویان و اعضاء هیأت علمی
بخش ارتباط با صنعت
بخش ارتباط با صنعت، زیر نظر معاونت پژوهش و فناوری دانشکدگان میباشد. از جمله فعالیتهای این اداره میتوان به انعقاد قراردادهای تحقیقاتی و صنعتی، انعقاد تفاهمنامه با سازمانهای مختلف، ثبت اختراع و مشاوره در زمینه مالکیت فکری و حمایت از پروژههای تحقیقاتی کسب و کار کوچک توسط سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (SBDC) اشاره کرد. اهم فعالیتهایی که در این بخش انجام میشود عبارتند از:
- حمایت از ثبت اختراعات اعضاء هیأت علمی و دانشجویان
- اطـلاعرسانی به صنایع کشور در خصوص طرحهای تحقیقاتی کاربردی انجام شده توسط اعضاء هیأت علمی دانشگاه و امکانات پژوهشی موجود در دانشکدگان
- حضور فعال در نمایشگاههای تحقیقاتی با هدف ارائه طرحهای تحقیقاتی منتخب دانشگاه
- برنامهریزی و همکاری جهت شرکت پروژههای دانشکدگان در جشنواره بینالمللی خوارزمی، جشنواره جوان خوارزمی و جشنواره رازی
- بـرگـزاری جشــــنواره پروژههــای بـرتـر دانشجویی با همکاری صنعت
- هماهنگی برای بازدیدهای علمی و تحقیقاتی اساتید و دانشجویان از صنایع کشور
- انجام امور کارآموزی دانشجویان در صنعت
مؤسسات پژوهشی مشترک با صنعت
اهمیت ارتباط صنعت با دانشگاه، دانشکدگان علوم دانشگاه تهران را بر آن داشت تا در این راستا اقدام به تأسیس مراکز پژوهشی وابسته کند که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
- مرکز پژوهش علم، نوآوری و فناوری آنزیم
- مرکز پژوهش نانو زیست فناوری سرطان دانشگاه تهران
- پژوهش و فناوری و فرآوردههای میکروبی دانشگاه تهران
- مرکز پژوهش زیست فناوری جانوری دانشکدگان علوم
مدیریت واحدهای تحقیقاتی و قطبهای علمی
پیگیری امور اداری مربوط به کلیه «واحدهای تحقیقاتی» و نظارت بر عملکرد امور اداری کلیه «قطبهای علمی» و آزمایشگاهها، کتابخانهها و سایتهای کامپیوتری دانشکدگان علوم و همچنین نظارت بر عملکرد این مجموعهها را برعهده دارد.
قطبهای دانشکدگان علوم
- قطب تبارزایی موجودات زنده ایران
- قطب علمی فیزیک ساختار و خواص میکروسکوپی ماده
کتابخانه دانشکدگان علوم
کتابخانه مرکزی دانشکدگان علوم مجموعهای نفیس از کتابهای فارسی و لاتین، کتابهای الکترونیکی، مجلات فارسی و لاتین، مجلات الکترونیکی، لوحهای فشرده و پایاننامههای دانشجویی است.
کتابخانههای دانشــکده فیـزیـک و دانشـکده ریاضی، آمار و علوم کامپیوتر نیز زیر نظر کتابخانه مرکزی دانشکدگان خدمــــات خود را ارائه میدهند.
وب سایت کتابخانه
مراکز خدمات رایانهای
مراکز خدمات رایانهای دانشکدگان شامل سایـت کارشناسی، سایت ریاضی، سایت آمار، سایت بیوتکنولوژی و سایت فیزیک میباشد.
این مراکز خدمات خود را به تمامی دانشجویان در کلیه مقاطع تحصیلی ارائه میدهند.
شبکه دانشکدگان علوم که در سال 1374 و به عنوان اولین شبکه گسترده واحدهای دانشگاه تهران نصب و راه اندازی شد یک شبکه محلی اترنت سریع با توپولوژی درختی می باشد و ازطریق اتصال به یک بن شبکه دانشگاه به اینترنت متصل است. این در کل ساختمان های دانشکده های مختلف دانشکدگان گسترده شده است و به تمامی اطاق ها و کلاسها و آزمایشگاههای دانشکدگان یک گره انتهایی شبکه وجود دارد که کاربران با اتصال کامپیوتر خود به آن می توانند از اتصال به اینترنت استفاده نمایند. به علاوه در سال 1388 یک شبکه محلی بی سیم (Wireless) در کل دانشکدگان علوم و ساختمانهای بخش میکروبیولوژی، گروه فناوری زیستی و مرکز رشد دانشکدگان نصب و راه اندازی شد که در حال حاضر مورد استفاده دانشجویان، اساتید و کارکنان است.
در بخش شبکه تعدادی سویچ مرکزی وظیفه سرویس دهی به سویچ هایی که در دانشکدگان توزیع شده اند را به عهده دارند. علاوه بر این، سرورهای شبکه که سرویس هایی مانند پست الکترونیکی و وب را ارائه می نمایند نیز در این بخش متمرکز شده اند و تمامی استفاده کنندگان با اتصال به این سرورها از امکانات موجود استفاده می نمایند. این سایت های کامپیوتری به صورت یک شبکه محلی به شبکه دانشکدگان و از طریق آن به اینترنت متصل شده اند. برروی کامپیوترهای موجود در این سایت ها نرم افزارهای موردنیاز دانشجویان بسبته به مقطع و گرایش تحصیلی نصب بوده و دانشجویان جهت امور تحقیقاتی و آموزشی خود از آنها استفاده می نمایند.
کامپیوترهای تمام سایت ها و کلاس و بخش شبکه از نظر سخت افزاری و نرم افزاری در پریودهای زمانی خاص به روز رسانی می شوند تا جوابگوی بروز نیازهای استفاده کنندگان باشند.
مجموعه شبکه و سایت های کامپیوتری دانشکدگان توسط شورای انفورماتیک دانشکدگان مدیریت شده و سیاست گذاری آن توسط این شورا تعیین می گردد.
رئیس اداره انفورماتیک: | علی اکبر یوسفی |
دفتر مجلات
دانشکدگان علوم دارای دو مجله با اعتبار علمی پژوهشی میباشد. مجله انگلیسی زبان Geopersia و Progress in Biological Sciences توسط دانشکده های زمین شناسی و زیست شناسی دانشکدگان علوم دانشگاه تهران به صورت دو شماره در سال منتشر میشوند. مقالات این مجلات به صورت برخط از نویسندگان دریافت و برای داوری به داوران ارسال شده و در آخر با تایید داوران برای چاپ پذیرش میشود.